Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Eurodesk > Europski tjedan mladih > 2015. godina > Izjave sudionika > Jasna Petrovska
 

Jasna Petrovska – volonterka iz Makedonije u EVS projektu Get Involved In Local Democracy

G.I.L.D.  je  bio EVS projekt Udruge “Agencija Lokalne Demokracije” Brtonigla – Verteneglio, koji je promovirao mobilnost i multikulturalizam meðu mladima.

Projekt je trajao skoro godinu dana, što je bila odlièna prilika za upoznavanje novih ljudi i kultura, kao i moguænost da mnogo toga nauèimo. Jedan od glavnih izazova je bio to što smo mi volonteri imali moguænost da uèimo i radimo na terenu stvari koje smo htjeli i koje su nas zanimale. Svakodnevna komunikacija i rad s mladima i lokalnom zajednicom takoðer su bili veliki izazov, prilika za razmjenu iskustva i uèenje jedni od drugih.

Biti dio ovog projekta vrlo je izniman doživljaj i od svega što sam njime dobila, mislim da su za mene najveæa prijateljstva koja sam stekla za vrijeme projekta i koja traju i dan-danas.

Ovo iskustvo takoðer je bilo vrlo bitno i za moj buduæi rad, zahvaljujuæi EVS-u i mom boravku u Hrvatskoj vidjela sam i nauèila mnogo toga vezano za projekte iz raznih oblasti (pisanje, implementacija, itd.), kao i poduzetnièke vještine i sposobnosti. Danas sam dio tima jedne uspješne makedonske organizacije. I još uvijek se bavim volontiranjem, to nije prestalo.

A kad sam saznala da sam nominirana i pozvana u Brisel, nisam mogla vjerovati! Svi smo ostali u kontaktu i nikad nije nikome palo na pamet da æe se sve ovo ovako dobro završiti. Bili smo vrlo sretni i iznenaðeni, jedino nam je bilo krivo što nismo svi mogli otiæi.

Iako se slavio Europski tjedan mladih, mi smo u Briselu bili samo nekoliko dana, ali na onim najbitnijim dogaðajima. Bila je uistinu mnogo sudionika iz cijele Europe. Prvi dan je bio namijenjen za meðusobno upoznavanje - tko smo, odakle smo i zašto smo tu, u poprilièno opuštenoj atmosferi. Uz to, nauèili smo nešto malo i o projektima. Bila je cijela paleta dobrih projekata, koliko sliènih, toliko i pomalo razlièitih. Moj dojam je bio da je osnova svih projekata raznolikost, da nas, iako smo toliko razlièiti, na kraju baš ta razlièitost spaja. A bilo je i projekta sa sasvim drugom tematikom, vrlo specifiènom, koju smo  sigurno bar malo dotaknuli.

Drugi dan je bio onaj najbitniji. Tijekom jutra bili smo na izložbi projekata mladih i bio je neopisiv osjeæaj kad smo meðu svim ostalima vidjeli plakat našeg projekta, bilo je to stvarno nešto kao wow... jednostavno neopisivo...

Prvo su bile predstavljene neke fotografije, pa onda prezentacija triju projekata meðu kojima i jedan mojih sunarodnjaka iz Makedonije, na koji sam bila vrlo ponosna! Kasnije je bio formalni dio kad su prièali povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, èlanovi EU parlamenta iz Odbora za kulturu i obrazovanje, kao i ministrica obrazovanja Latvije, zemlje koja trenutno predsjedava Europskim vijeæem. Iako je sve bilo organizirano na visokoj razini, sam program je bio zanimljiv zbog kombinacije “politièkih govora“ i govora onih “obiènih smrtnika“ koji su bili itekako inspirativni i ostat æe zauvijek u pamæenju. Na kraju je bila sveèana dodjela nagrada, tri projekta nagraðena su za svoj iznimni rad i tko zna, možda æe oni poslužiti kao inspiracija za neke druge i još bolje projekte.

Ovo je bilo definitivno iznimno i nezaboravno iskustvo, vrlo poseban dogaðaj za mene, bila sam tako ponosna što je baš naš projekat bio meðu najboljima u Europi, što se sav naš trud isplatio i što je netko to jasno uvidio i nagradio. Taj osjeæaj sigurno neæu moæi nikad zaboraviti.

Jedno veliko HVALA Agenciji za mobilnost i programe Europske unije i posebno Katarini za ovaj uistinu nesvakidašnji i nezaboravni doživljaj.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu