Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Eurodesk > Europski tjedan mladih > 2013. godina
 

Šesto izdanje Europskog tjedna mladih obilježaveno je diljem Europe u tjednu između 26. svibnja i 2. lipnja 2013. Europski tjedan mladih 2013 sastojao se od čitavog niza događaja i aktivnosti koje su se organizirale u svih 33 zemalja koje sudjeluju u programu EU Mladi na djelu čija je koordinacija i organizacija događaja povjerena Nacionalnim agencijama za program Mladi na djelu.


Glavne teme kojima se bavio ovogodišnji Europski tjedan mladih bile su:

  • 25. godišnjica uspješne provedbe europskih programa za mlade
  • aktivno građanstvo (u kontekstu Europske godine građana)
  • aktivno sudjelovanje mladih u društvu te u izborima za Europski parlament koji će se održati 2014. godine.

Središnji događaj – proslava 25. godišnjice provedbe europskih programa za mlade odvio se u Bruxellesu 31. svibnja 2013., kad je Povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Androulla Vassiliou ugostiti dodjelu nagrada za najuspješnije projekte koji su provedeni u tom razdoblju. U kategoriji Kritični građani predstavljen je i hrvatski kandidat — Udruga za promoviranje humanosti i urbane kulture iz Knina, s projektom “Budući dijalog u podijeljenim zajednicama”. Uz dodjelu nagrada, bio je prikazan i video o povijesti i postignućima programa i njegovom utjecaju na mlade, zajednicu i društvo općenito. U videu je predstavljen i hrvatski ambasador mladih—Zrinko Vranješ, s projektom Europske volonterske službe koja se provodila u Finskoj, koji je izabran u kategoriji Mobilnost u učenju.


Kao dio festivala YO!Fest u organizaciji Europskog foruma mladih, 30. i 31. svibnja se ispred Europskog parlamenta održalo predstavljanje istaknutih projekata u sklopu programa Mladi na djelu. YO!Fest je također obuhvaćao i kampanju Europskog foruma mladih „League of Young Voters“ ususret izborima za Europski parlament koji će se održati 2014.


U velikom broju hrvatskih gradova organizirani su razni događaji s ciljem informiranja mladih o njihovim pravima kao europskim građanima, a pogotovo o mogućnostima financiranja kroz razne europske programe kojih je i Hrvatska dio. Što se gdje događalo možete pročitati u Eurodesk biltenu objavljenom krajem lipnja!

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu