Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Informativna događanja > Arhiva događanja > Tematska konferencija Programa za cjeloživotno učenje
 

Tematska konferencija „Povećanje održivosti projekata kroz suradnju s lokalnom zajednicom i svijetom rada“ održana je 18. listopada 2013. u suradnji sa slovenskom nacionalnom agencijom „Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja“. Na konferenciji se okupilo više od 150 sudionika projekata Comenius školskih i regio partnerstava iz 2012. i 2013. godine te Leonardo da Vinci Partnerstava i Mobilnosti odobrenih u okviru Natječaja Programa za cjeloživotno učenje za 2012. i 2013. godinu iz Hrvatske i Slovenije. Cilj konferencije bio je proširiti znanje o unapređivanju održivosti projekata kroz suradnju s lokalnom zajednicom i svijetom rada putem predavanja stručnjaka i primjere dobre prakse.

Konferenciju su otvorile mr.sc. Antonija Gladović, v.d. ravnatelja AMPEU-a, te dr. Alenka Flander, direktorica CMEPIUS-a. O obrazovanju i usavršavanju u širem europskom kontekstu govorila je Maja Mihelič Debeljak, savjetnica za obrazovanje, mlade i sport iz Stalnog predstavništva Republike Slovenije u Europskoj uniji, a načine povećavanja održivosti projekata prezentirala je Maja Prešeren iz Šolskog centra Srečka Kosovela Sežana. Primjere dobre prakse jačanja suradnje s lokalnom zajednicom i tržištem rada kroz mobilnost i projekte predstavili su uspješni korisnici Programa za cjeloživotno učenje iz triju slovenskih i jedne hrvatske škole.

Na konferenciji su predstavljeni načini suradnje i umrežavanja s lokalnim tvrtkama i organizacijama koje su na različite načine bile povezane i / ili uključene u provedbu projekta.

  • U odnosu na korištenje projekta u svakodnevnom radu organizacija sudionica projekta, uključivanje rezultata u redovne školske aktivnosti i aktivnosti  organizacija ovisi o vrsti projekta i vrsti škole ili organizacije. Škole koje provode opće obrazovanje obično se bave drugačijim temama od tehničkih škola te je rezultate teže uključiti u nastavu. I nastavnici i učenici samim sudjelovanjem u projektima stječu nova znanja, vještine i kompetencije, pojavljuju se i novi procesi u provedbi nastave. Nastavnici žele stečeno iskustvo iskoristiti u okviru redovnog rada, korištenje konkretnih sadržaja prisutno je u manjoj mjeri.
  • Zaključeno je da povećanje suradnje organizacija sudionica projekata i lokalne zajednice ovisi o tipu i veličini lokalne zajednice te o tipu projekta koji organizacija provodi. Sudjelovanjem u projektima škole / organizacije stječu poznanstva sa sudionicima iz lokalne zajednice. Sudionici shvaćaju suradnju kao oblik promocije škole / organizacije. Prema mišljenju sudionika tematske konferencije, lokalne zajednice u manjim mjestima lakše surađuju u projektima - jedan od razloga je i bolje poznavanje svih sudionika projekata u manjim lokalnim zajedinicama. Škole / organizacije surađuju s lokalnom zajednicom prije svega s ciljem pronalaženja projektnih partnera. Sudjelovanje se obično nakon završetka projekta ne povećava, već se održavaju kontakti za buduće projekte.
  •  Istaknuti su i izazovi i prednosti suradnje s lokalnom zajednicom te je dana preporuka vezana uz suradnju s lokalnom zajednicom. Glavni izazov je nedostatak strategije i ciljeva. Bilo bi potrebno utvrditi prioritete na državnoj i lokalnoj razini. Škole samostalno odlučuju o radu na projektima, kroz redovan rad žele isprobati projektne ideje kako bi stekli nove kompetencije za budućnost. Škole nemaju široki okvir unutar kojeg bi trebale raditi ili provoditi projekte. Izazovi ovise i od okoline, npr. izazov predstavlja suradnja s lokalnom zajednicom u većim gradovima. Prednosti su povećanje znanja i kompetencija sudionika projekata te mobilnosti sudionika.

Budući da u prvoj godini provedbe nove generacije programa Erasmus+ neće biti mogućnosti pripremnih posjeta, sastanak je ujedno bio i prilika za povezivanje hrvatskih i slovenskih projektnih koordinatora radi pripreme budućih zajedničkih projekata.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu