Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Informativna dogaðanja > Arhiva dogaðanja > Tematska konferencija Programa za cjeloživotno uèenje
 

Tematska konferencija „Poveæanje održivosti projekata kroz suradnju s lokalnom zajednicom i svijetom rada“ održana je 18. listopada 2013. u suradnji sa slovenskom nacionalnom agencijom „Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja“. Na konferenciji se okupilo više od 150 sudionika projekata Comenius školskih i regio partnerstava iz 2012. i 2013. godine te Leonardo da Vinci Partnerstava i Mobilnosti odobrenih u okviru Natjeèaja Programa za cjeloživotno uèenje za 2012. i 2013. godinu iz Hrvatske i Slovenije. Cilj konferencije bio je proširiti znanje o unapreðivanju održivosti projekata kroz suradnju s lokalnom zajednicom i svijetom rada putem predavanja struènjaka i primjere dobre prakse.

Konferenciju su otvorile mr.sc. Antonija Gladoviæ, v.d. ravnatelja AMPEU-a, te dr. Alenka Flander, direktorica CMEPIUS-a. O obrazovanju i usavršavanju u širem europskom kontekstu govorila je Maja Miheliè Debeljak, savjetnica za obrazovanje, mlade i sport iz Stalnog predstavništva Republike Slovenije u Europskoj uniji, a naèine poveæavanja održivosti projekata prezentirala je Maja Prešeren iz Šolskog centra Sreèka Kosovela Sežana. Primjere dobre prakse jaèanja suradnje s lokalnom zajednicom i tržištem rada kroz mobilnost i projekte predstavili su uspješni korisnici Programa za cjeloživotno uèenje iz triju slovenskih i jedne hrvatske škole.

Na konferenciji su predstavljeni naèini suradnje i umrežavanja s lokalnim tvrtkama i organizacijama koje su na razlièite naèine bile povezane i / ili ukljuèene u provedbu projekta.

  • U odnosu na korištenje projekta u svakodnevnom radu organizacija sudionica projekta, ukljuèivanje rezultata u redovne školske aktivnosti i aktivnosti  organizacija ovisi o vrsti projekta i vrsti škole ili organizacije. Škole koje provode opæe obrazovanje obièno se bave drugaèijim temama od tehnièkih škola te je rezultate teže ukljuèiti u nastavu. I nastavnici i uèenici samim sudjelovanjem u projektima stjeèu nova znanja, vještine i kompetencije, pojavljuju se i novi procesi u provedbi nastave. Nastavnici žele steèeno iskustvo iskoristiti u okviru redovnog rada, korištenje konkretnih sadržaja prisutno je u manjoj mjeri.
  • Zakljuèeno je da poveæanje suradnje organizacija sudionica projekata i lokalne zajednice ovisi o tipu i velièini lokalne zajednice te o tipu projekta koji organizacija provodi. Sudjelovanjem u projektima škole / organizacije stjeèu poznanstva sa sudionicima iz lokalne zajednice. Sudionici shvaæaju suradnju kao oblik promocije škole / organizacije. Prema mišljenju sudionika tematske konferencije, lokalne zajednice u manjim mjestima lakše suraðuju u projektima - jedan od razloga je i bolje poznavanje svih sudionika projekata u manjim lokalnim zajedinicama. Škole / organizacije suraðuju s lokalnom zajednicom prije svega s ciljem pronalaženja projektnih partnera. Sudjelovanje se obièno nakon završetka projekta ne poveæava, veæ se održavaju kontakti za buduæe projekte.
  •  Istaknuti su i izazovi i prednosti suradnje s lokalnom zajednicom te je dana preporuka vezana uz suradnju s lokalnom zajednicom. Glavni izazov je nedostatak strategije i ciljeva. Bilo bi potrebno utvrditi prioritete na državnoj i lokalnoj razini. Škole samostalno odluèuju o radu na projektima, kroz redovan rad žele isprobati projektne ideje kako bi stekli nove kompetencije za buduænost. Škole nemaju široki okvir unutar kojeg bi trebale raditi ili provoditi projekte. Izazovi ovise i od okoline, npr. izazov predstavlja suradnja s lokalnom zajednicom u veæim gradovima. Prednosti su poveæanje znanja i kompetencija sudionika projekata te mobilnosti sudionika.

Buduæi da u prvoj godini provedbe nove generacije programa Erasmus+ neæe biti moguænosti pripremnih posjeta, sastanak je ujedno bio i prilika za povezivanje hrvatskih i slovenskih projektnih koordinatora radi pripreme buduæih zajednièkih projekata.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu